sidhuvud-hemsida-mobilversion-600px

3G/4G

Frågor om 3G

FAQ Marga-3

FrågaSvar
Hur ställer jag in operatörens frekvens?Programmet Customer Tool användas. Laddas ner här. OBS! Glöm inte att installera USB-drivrutiner. 
Hur skriver jag in frekvensen?Det är centerfrekvens som skrivs in för DL och UL ställs automatiskt. Tänk på att "punkt (.)" måste användas och inte "komma (,)".

FAQ PS-2200

Modell Fråga Svar
PS-2200
AT-2200
Vad gäller och vad klarar repeatrarna? Gällande 3G-repeatrar
En godkänd repeater får bara förstärka ett frekvensband på 3G-bandet, vilka PS-2200 och AT-2200 gör. OBS! En godkänd GSM-repeater får bara förstärka ett frekvensband på GSM-bandet. Det är än så länge förbjudet att installera repeatrar för 4G. Det finns inga godkända kombi-repeatrar.
PS-2200 Var står det "Please Polling First" när jag skall ändra frekvens/operatör? Kontrollera nogrannt att korrekt COM-port är vald. Om felaktig är vald så ser det ut som att man är inloggad och kan ansluta (Connect) men inga värden för Gain etc visas.
PS-2200 Varför fungerar de inte att ställa in ny frekvens efter jag installerat både program och USB driver? Om installationen utförs från zip-filen, utan att packa upp filerna kan detta uppstå. Starta om PC:n, packa upp filerna och installera om. Välj annan USB-port.

Tillstånd för Repeater

Följande information finns att läsa på PTS hemsida!

OBS! Från den 1 januari 2014 gäller nya föreskrifter om uthyrning av radiotillstånd som påverkar även repeatrar. Efter det datumet ska privatpersoner och företag som vill använda repeater endast kontakta den berörda operatören för att få ett skriftligt godkännande. Det behövs alltså inte längre ett tillstånd från PTS.

Kontaktuppgifter operatörer
Länk till PTS sidan med operatörerna kontaktuppgifter.

Läs mer på:
http://www.pts.se/sv/Nyheter/Radio/2013/PTS-underlattar-for-enklare-former-av-uthyrning-av-radiotillstand/

Hur långt räcker signalen

Olika material släpper igenom olika mycket av 3G-signalen och här ser du ungefärliga värden för hur mycket av signalen, som släpps igenom, framför allt signaler på 2,1 GHz.

  • Traditionellt tvåglasfönster: 50%
  • Trävägg: 10%
  • Tegelvägg: 5%
  • Betongvägg: 1-10%
  • Lågenergifönster med osynligt metallskikt: 0,1%

Frågor om 4G

Att tänka på om Macab 4G antenn

Antenn Pro-5000 är en utomhusantenn och skall därför monteras utomhus samt montera den så högt som möjligt med riktning mot önskad sändare. Använd i första hand 2600 MHz.

 

Signalnivån

Signalnivån är inte det mest kritiska för en bra nerladdning. Optimera ändå antennen för optimal signal. Om det finns flera sändare, så testa vilken som ger bäst resultat.

 

Logga in i modemet för inställning och kontroll

Aktivera modemet för yttre antenn. Tips! Om endast en ingång används så är en ingång primär och måste användas. På "Huawei B593" måste höger ingång då användas.

Välj och test de olika valen (900 MHz och 2600 MHz beroende på operatör) för bästa resultat.

Kontrollera via modemet under diagnostik för bästa signalnivå.

Testa nerladdningshastighet via ex. Bredbandskollen.

Allmänna frågor 4G

Kan jag ringa med 4G?
Nej, 4G nätet används för surfning, vanliga röstsamtal sker i 3G och 2G/GSM-nätet. Om du surfar i 4G nätet med din smartphone och den ringer kopplas du automatiskt över på 3G eller 2G/GSM-nätet och när samtalet är slut kopplas du tillbaka till 4G nätet